Proefkrant over CWG wijnen

Bericht in de digitale Proefkrant:
Zaterdag 29 september kunnen liefhebbers uit de hele wereld weer bieden op de bijzondere veilingwijnen van het Cape Winemakers Guild. Eind april presenteerden Udo Göebel MW (WineMatters) en Arjen Pleij (vinoloog, Kasteel Engelenburg) een speciale avond gewijd aan deze unieke wijnen.
Lees alles op:
http://www.thewinesite.nl/proefkrant/unieke-zuid-afrikaanse-wijnen-bij-kasteel-engelenburg
 
Een paar proefnotities:
8,5
Trifecta Chenin Blanc, Andrea Mullineux, Mullineux Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2014
Chenin blanc, blend van de 3 beste wijngaarden (schiste, graniet en kwarts), 10 maanden in 400- en 600-litervaten, hier blend van 3 wijngaarden; de Californische Andrea Mullineux, sinds 2007 gevestigd in Swartland, is gefocust op zo natuurlijk en klassiek mogelijk wijnen maken op basis van mediterrane druivenrassen; mooi gedoseerd, rustig, rijk, aromatisch, rijp, goede zuren, licht boterig, goede dosering, smaakvol, veel rijp fruit, fijne kruidigheid, goede lengte, compleet andere chenin blanc-aroma’s dan in bijvoorbeeld de Loire, prachtige blend, grootse wijn (13,5%)
 
8
Saskia-Jo, Miles Mossop, Miles Mossop Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2014
85% chenin blanc (single vineyard met oude bush vines), 15% clairette blanche, spontane fermentatie in 400-litervaten, 10 maanden rijping sur lie in Franse eiken vaten (1 en 4 jaar oud); Miles Mossop was van 2000 tot 2018 wijnmaker van Tokara, sinds dit jaar focust hij zich helemaal op zijn eigen merk; mooi ontwikkelde, atypische geur, opvallende goede zuren, bite, grip, vleugje hout, goede spanning, bite, versmolten, heeft lucht nodig, meer dan de moeite waard (14%)
 
8,5
Die Kluisenaar, Johan Malan, Simonsig, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
50% roussanne, 50% marsanne, natuurlijke fermentatie en 12 maanden rijping in 6 tot 10 jaar oude Franse vaten; volle geurwaaier, licht crèmig, goede bite, finese, hint van limoen, goede vulling en fraîcheur door inbreng van zuren, levendige blend, lengte (14,5%)
 
9
Roussanne, Carl van der Merwe, De Morgenzon, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
100% roussanne, kleine geconcentreerde druiven zeer rijp geplukt, lichte persing van hele trossen, fermentatie en 15 maanden rijping sur lie in eiken vat; vol, aromatisch, bite en spanning, veel van alles, complex, er gebeurt van alles, zeer verrassend, prachtig prestatie van roussanne, hout is perfect ingebracht, veel lengte (14%)
 
8,5
Rooi Trekker, David Finlayson, Edgebaston, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
100% viognier, fermentatie spontaan vrijkomend sap in cementen ei, 8 maanden rijping in oude Franse barriques; bijzonder van geur, frisse viognier, bite, zuren, goede bitters, rijp fruit en oud eik, brede aroma’s, mooie vulling, verrassende en spannende viognier, lengte (14%)
 
8,5
Gravitas, Carl van der Merwe, De Morgenzon, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2014
78% grenache, 18% syrah, 4% mourvédre, natuurlijke fermentatie, 18 maanden vatrijping; veel kleur, opvallend fruitig, goede zuren, doordrinkbaar, uitstekende balans, knappe tannine, vitaal, jeugdig, zeer goed samengestelde blend lengte (14%)
 
8+
Daisy’s Turn, Niels Verburg, Luddite Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2014
92% shiraz, 4% cabernet sauvignon, 4% mourvédre, spontane fermentatie in kleine open tanks, 24 maanden rijping in1 jaar oude Franse vaten; veel kleur en body, duidelijk shiraz, licht gerookt, goede structuur, balans, goede spanning, verrassende wijn (14,5%)