Sommeliers op Misset Horeca over Zuid-Afrikaanse wijnen

Favoriet van Tim Meyer Viol van The Lobby : Seadragon, Pinot noir, Newton Johnson Family Vines, 2017
‘Een warm klimaat zoals in Zuid-Afrika zorgt voor wijnen die hoger in alcohol zitten met wat minder zuren. Het verbaasde me wel hoeveel mooie wijnen ze maken met die warmte en zo weinig water. Dat schept vertrouwen voor de toekomst. Zelf heb ik voor een wijn gekozen uit een van de koelste klimaten van Zuid-Afrika, uit de Hemel & Aarde Vallei, vlak bij Hermanus. Deze Seadragon is fris en elegant. Goed sappig maar niet over de top. Kruidig en aards, maar hij blijft lichtvoetig. Ik heb hem bij wijnbar Shiraz geschonken, waar ik voorheen werkte. Helaas konden we maar twaalf flessen krijgen. Tijdens onze reis hebben we ook een Albarino geproefd. Die vond ik ook heel goed, maar kon ik niet krijgen in Nederland. Wijngaarden met de beste ligging zijn vaak relatief klein. Als een wijnmaker 1200 flessen maakt en deze moet verdelen over meerdere landen, tja. Dan is de spoeling dun. Toch zijn de meeste topkwaliteit wijnen voor een redelijke prijs in Nederland verkrijgbaar. Voor ons sommeliers gunstig, voor de wijnmakers wat lastiger. De echt dure Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in Nederland lastig aan de man te brengen. Dat gaat veranderen, maar mensen zijn nu nog wat sceptisch over het land.’

(deze wijn is uitverkocht, maar de Windansea is er nog wel.)

Hidde de Graaf van Koetshuis Bennekom:
Ik heb eigenlijk nog een favoriet en dat is de straw wine van Mullineux. Deze wijn wordt gemaakt van gedroogde druiven. De druiven worden geplukt en dan rustig gedroogd, buiten in de schaduw. De smaak wordt geconcentreerder, zowel de suikers als de zuren. Gisting gebeurt op oude Franse vaten en kan tot een jaar duren. Straw wijn wordt niet gefilterd voor het bottelen. Ook echt een heel gave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *