Genevieve MCC in Perswijn

Ronald de Groot in Perswijn:

Een week later was ik te gast bij een totaal andere producent, het in Botrivier gelegen Genevieve MCC. Botrivier ligt dicht bij de zuidkust, ruim een uur rijden ten oosten van Kaapstad en een half uurtje van Hermanus, niet ver van Hemel en Aarde Valley. Dit is een van de koelste plekken van Zuid-Afrika. De toevoeging MCC aan de naam van haar winery zegt het meteen: eigenares Melissa Nelsen maakt uitsluitend mousserend op  basis van een tweede gisting op fles. Dezelfde keuze dus als Graham Beck, maar heel kleinschalig, en met een heel persoonlijke stijl. Net als de vintagewijnen van Graham Beck rust de wijn hier met gemak zo’n vier tot vijf jaar in de kelder. Bij Genevieve MCC liggen op dit moment dan ook de jaargangen 2016 tot en met 2020 in de kelder te wachten op het juiste moment voor de verkoop. Je kunt zeggen dat dit soort  mousserende wijnen duur zijn, maar als je kijkt naar de investering, dan is dat niet zo gek.

In haar eerste jaargang, 2008, begon Nelsen met 5500 flessen, die in 2010 op de markt kwamen. De druiven waren afkomstig van een hooggelegen perceel met chardonnay. Nu werkt ze met 25 ton druiven, goed voor zo’n 25.000 flessen. In 2017 kocht ze haar eigen farm in Botrivier, die ze voor een goede prijs kon krijgen, en waar de wijngaarden beplant waren met sauvignon blanc. Die verkocht ze in eerste instantie aan anderen, zoals aan de bevriende Niels Verburg van Luddite. Hij zal het voortaan zonder moeten doen, want op de sauvignon blanc wordt nu chardonnay geënt, met een kloon die speciaal voor mousserend is, en die vroeg kan worden geplukt.

Melissa organiseerde een proeverij met haar oudere jaargangen, om te laten zien dat mousserende wijn van de Kaap, mits goed gemaakt, ook heel goed kan rijpen. We kregen jaargangen in het glas terug tot 2009, de tweede jaargang die ze op de markt bracht. De wijnen zijn consistent heel goed, maar ook consistent elk jaar anders, zoals Melissa Nelsen zelf graag ziet. Die 2009 is heel fraai gerijpt, maar nog springlevend, na vijf jaar op de lie en na het dégorgement nog vijf jaar op fles. Prachtig. Ook 2012 en 2014 toonden zich voorbeeldig, waarbij de 2009 strakker en droger van stijl was, met meer zuren. Nelsen legde uit dat het maken van goede mousserende wijnen ook een leerproces is. ‘Destijds moest ik nog meer zoeken naar het juiste plukmoment. Ik plukte achteraf gezien iets te vroeg, omdat ik bang was te weinig zuren te hebben, op 18,5 °Brix. De jaren daarna wachtte ik iets langer, tot 19,2 °Brix. Dan hebben de wijnen iets meer rondeur, en toch ook nog voldoende zuren.’ Bij het maken van mousserende wijn is het suikergehalte heel belangrijk, evenals de zuurgraad: twee zaken die je perfect in de gaten moet houden, om tot het juiste evenwicht te komen.

Tegelijkertijd is het wel Nelsens doel de jaarverschillen niet weg te werken. ‘Elke jaargang moet zijn eigen karakter hebben. 2015 is krachtig en rijp, een stijl die hoort bij die jaargang. En 2014 is slanker en strakker. Ik heb geen zin om elk jaar exact dezelfde wijn te maken.’ Ze laat ook niet elke jaargang even lang op de lie, in de fles. Het is een kwestie van steeds weer proeven. Een streng jaar als 2009 had een lange lierijping  nodig en een wat hogere dosage. ‘Zelfs na vijf jaar op de lie vroeg ik me af of hij ooit zou komen waar ik wilde.’ Ze moest tien jaar geleden nog zoeken naar haar stijl, maar heeft die inmiddels gevonden. En wat zo fijn is om te zien: Melissa Nelsen houdt zelf ook heel erg van haar wijnen. Net als wij.

Genevieve MCC
Brut 2009 15,5 pnt
Noten, toast, mooi gerijpt, gele pruimen; droog, fijne mousse, lengte.

Blanc de Blancs Brut 2011 16 pnt
Prachtige geur, toast en brioche, rokerig, verleiding; zacht en mild, blijft mooi droog.

Zero dosage 2012 16,5 pnt
Prachtig breed, rokerig, rijp, toast, noten, brioche; weelderig en rijp, mooi droog, diepgang.

Blanc de Blancs Brut 2012 15,5 pnt
Zwoel, breed, karamel en toast, gerijpt; zacht, mooie zuren; rijpe jaargang.

Brut 2014 16 pnt
Mooi toast en honing, appel, limoen, citrus; mooi strak en droog, lengte, fraai; heeft tijd nodig, strengere jaargang.

Zero dosage 2015 16 pnt
Toast, honing, brioche, noten, verleiding; lekker strak en droog; rijp jaar, kan goed als zero dosage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *