Over Udo Göebel

Udo Goebel Winematters

Sommige mensen verklaren me voor gek, sommigen noemen het dapper. Tijdens mijn sabbatical in 2006 in Zuid-Afrika besloot ik een wijnhandel te beginnen in Zuid-Afrikaanse wijnen. Deze website is de uitwerking van dat idee. Hoe is dat gekomen?Eerst zal ik me voorstellen. Mijn naam is Udo Göebel. Van jongs af aan heb ik een meer dan gemiddelde belangstelling voor wijn gehad. Dat begon met nipjes uit wijnglazen die thuis op de borreltafel stonden en met de wijnen die mijn moeder maakte van de oogst uit haar moestuin. Het resultaat wisselde van afschuwelijk tot best drinkbaar en het bracht mij op het idee om ook andere wijnen te proberen. Een leraar wijnkennis op de Middelbare Detailhandel School nam mijn klas mee naar Frankrijk. Ik keek daar rond in de wijngaarden en wist het zeker: wijn moest het worden.

Jongste vinoloog van Nederland

In 1988 had ik mijn eerste baan in de wijnhandel. Ik werd in 1990 de jongste vinoloog van Nederland, en bleef proeven en wijncursussen volgen. Na twee jaar ben ik die zelf gaan geven met Ton Möllers in Buitenkaag. Talloze reisjes naar wijngebieden in Europa en één naar Zuid-Afrika volgden, meedoen aan wijnprijsvragen en wijnwedstrijden. Zo werd ik drie keer vinoloog van het jaar, in 2002, 2005 en 2008. Daarnaast won ik de Graham’s Trophy en de Grand Prix St. Hubert. Inmiddels werkte ik voor Gall & Gall, waar ik twaalf jaar verschillende projecten heb gedaan.

Sabbatical

Udo Goebel WinemattersEind 2005 nam ik een rigoureus besluit: een sabbatical. Zuid-Afrika had ik al een paar keer bezocht, natuurlijk op wijnreis, en het land had me betoverd. Ik vond een baan voor drie maanden als assistent-wijnmaker bij een winery in Paarl, en daar ging ik. Dat was hard werken. Het verwerken van de oogst is een hectische tijd in de wijnmakerij en we werkten van ’s ochtends zeven tot ’s avonds elf uur, en dat weken achter elkaar. Gelukkig had ik in de weekends tijd om de omgeving te verkennen. Iedereen die de omgeving van Stellenbosch en Paarl heeft bezocht, zal het met me eens zijn dat het een absoluut paradijs voor wijnliefhebbers is. Alle grote winery’s liggen op steenworp afstand van elkaar en de meeste kun je bezoeken om wat wijn te proeven. Zo reed ik in het oude autootje van de winery, Platter wijngids in het handschoenenvakje, van het ene naar het andere wijnhuis om te proeven en te genieten. En zo ontstond mijn plan…

Kwaliteit geeft veel plezier

Het probleem in Nederland, nou ja probleem, is dit: veel mensen drinken goedkope Zuid-Afrikaanse wijn. En ik merkte dat, als je wat meer wilt uitgeven per fles, de kwaliteit met grote sprongen toeneemt. Terwijl de flessen van een euro of vijf al heerlijk zijn, zal een fles waar je wat meer aan uitgeeft, je nog meer plezier geven. Daar blijf je van proeven, daar blijf je aan snuffelen, daar blijf je nieuwe geuren en smaken in ontdekken. En dat wil ik mensen graag laten ervaren. Ik heb in Zuid-Afrika wijnen uitgezocht met een buitengewoon goede prijs-kwaliteitverhouding. Drie maanden lang ben ik van de ene winery naar de andere gereden: proeven, proeven, proeven, totaal bijna 3.000 soorten. Uiteindelijk koos ik 15 wijnhuizen uit en verkoop deze selectie rechtstreeks aan de liefhebber en de tophoreca. Eigen import, geen tussenhandel, dus die prijs blijft redelijk. Dat is mijn idee. Is het gekkenwerk? Is het dapper? Dat bepaal jij, als je een paar wijnen van me proeft. Proost!

Magister Vini

Udo Goebel WinemattersBegin 2012 verdedigde ik succesvol mijn scriptie en verkreeg daarmee na twee jaar studeren de titel ‘Magister Vini’. Dit is de hoogste graad die je in Nederland kan behalen op wijngebied oftewel het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma. Mede door de kennis en kunde die ik tijdens deze studie heb verworven geef ik regelmatig advies aan andere wijnbedrijven, geef ik les op de Wijnacademie en word ik ingehuurd om professioneel wijnavonden te begeleiden.

Meer weten over WineMatters? Neem dan contact met me op. Ik ben bereikbaar via 06 18334966. Mailen kan ook: udo@winematters.nl. Ik vind het leuk om wat te horen!
Udo Göebel MV