Mooie wijn maken in Olifantsrivier is een kunst, het gebied staat niet bekend als kwaliteitsregio. Maar Gavin Brand en zijn vader brengen daar verandering in. De beste druiven uit Brand senior’s wijngaard gaan de vergistingskuip in. Van druiven naar wijn, het volledige proces wordt door Gavin begeleid. Zijn kunstzinnige achtergrond verraadt zich in de prachtige flessen en etiketten, die hij uiteraard zelf ontwerpt.

De wijngaard

De wijngaarden van Cape Rock liggen in het noordelijk gelegen gebied Olifantsrivier, een van de warmste regio’s van Zuid-Afrika. Zonder irrigatie zouden de planten het niet overleven. Groot voordeel van droogte is dat er niet of nauwelijks gespoten hoeft te worden tegen ziektes en dat gebeurt in hun wijngaard dan ook niet. Slechts een klein deel van de wijngaard wordt gebruikt voor de eigen wijn, de rest van de druiven wordt aan de plaatselijke coöperatie verkocht. Alle liefde, zorg en aandacht gaan uit naar de druifjes voor hun eigen Cape Rock. Bewerking van de wijngaard en pluk gaat met de hand. Dat kan ook makkelijk want er worden slechts 10.000 flesjes per jaar gemaakt.

De wijnen

Dit zijn letterlijk ‘garagiste’ wijnen, met de hand gemaakt en alles zo natuurlijk mogelijk, dus geen toegevoegde gist, zeer weinig sulfiet, geen koude-stabilisatie, nauwelijks of geen filtering.

De wijnmaker

Een carrièrepad maakt soms grillige bochten. Bijvoorbeeld bij Gavin Brand. Hij is opgeleid als landschapsarchitect en voorbestemd voor een indrukwekkende internationale loopbaan. Maar bij het zien van zijn vaders wijngaarden bij Olifantsrivier begon het toch te kriebelen… In de garage begon hij zijn eigen mini-wijnmakerij. Gavin is begonnen als een echte garagist, maar heeft voor de oogst 2015 een nieuwe kelder gebouwd.

Meer weten?

Website van Cape Rock
Facebook van Cape Rock