Krans-1Alles in Calitzdorp draait om ‘port’ en midden in dit pittoreske dorpje ligt de wijnmakerij van De Krans. De farm en wijngaarden zijn vanaf 1890 eigendom van de familie Nel en in 1985 zijn er authentieke Portugese rassen aangeplant. Twee broers zijn verantwoordelijk: Stroebel voor de wijngaard en Boets als wijnmaker.
De reputatie van De Krans is gevestigd door de hoge kwaliteit van hun port. Jaar in jaar uit krijgen ze zeer hoge scores, niet alleen in de bekende Platter gids, maar ook in andere gidsen; nationaal en internationaal.

De wijngaard

Net buiten Calitzdorp ligt de Gamka riviervallei. Het riviertje zelf is een minuscuul stroompje, de ondergrond in de omgeving is perfect voor port-druiven. Bij De Krans gebruiken ze alleen originele Portugese rassen: tinta barocca, touriga nacional, tinta roriz en souzao. Je zit hier midden in de Kleine Karoo, een half-woestijn. Je zou verwachten dat het elke zomer zinderend heet is, maar door de hoogte en verkoelende wind valt dat mee. Wel is er overvloedige zonneschijn, dus de druiven worden lekker zoet en rijp.

Krans-2De wijnen

Sla de beroemde Platter-gids er maar op na, elk jaar staat er wel een port van De Krans bij het lijstje van de beste wijnen. Vrijwel elk jaar krijgt de Cape Vintage Reserve de hoogste Platter-score van vijf sterren. De Cape Vintage en Tawny krijgen 4 of 4 ½ ster. Vergis je niet in de houdbaarheid van de vintage-wijnen, die kunnen met gemak 10 jaar of langer in de kelder liggen.

De Krans Cape Vintage Reserve
De absolute top, vrijwel altijd vijf sterren in Platter. Een blend van 50% tinta barocca, 37% touriga nacional, 10% souzao en 3% tinta roriz. De wijnstokken zijn oud, gemiddeld 28 jaar oud. De gisting is gestopt door toevoeging van een goede wijnbrandy. Rijping vond plaats in oude eiken 4000 liter fusten gedurende 22 maanden.

De Krans Cape Vintage 

Een ruby-type uit één uitstekend oogstjaar. Een blend van 60% tinta barocca, 30% touriga nacional en 10% tinta roriz en souzao. De gisting is gestopt door toevoeging van een goede wijnbrandy. Rijping vond plaats in oude eiken 500 liter fusten gedurende 16 maanden.

De Krans Cape Tawny
Een blend van meerdere oogstjaren, en minimaal 8 jaar op grote eiken fusten gerijpt. Een blend van 50% tinta barocca, 35% touriga nacional, 10% souzao en 5% tinta roriz. De gisting is gestopt door toevoeging van een goede wijnbrandy.

De Krans Cape Pink
De Krans Pink is gemaakt van Touriga Nacional, Tinta Barocca en Souzão. Enkele uren schilcontact zorgde voor de mooie rosé kleur.

Meer weten?

Website van De Krans