Wijnmaker Niels Verburg heeft een passie voor shiraz. Hij maakt maar drie wijnen en daar stopt hij zijn hele ziel en zaligheid in. De eerste oogst van Luddite was de 2000 en sindsdien scoort deze wijn hoog in de Platter-wijngids, elk oogstjaar haalt minimaal 4 ½ ster (outstanding).
Niels is van Hollandse komaf: zijn ouders zijn Nederlanders. En hoewel Niels in Zuid-Afrika is geboren, heeft hij nog altijd een Nederlands paspoort en vliegt hij alleen met KLM als hij overzees gaat, zodat hij in Amsterdam een tussenstop kan maken. Een koud pilsje en Hollandse Nieuwe zijn vaste prik bij een bezoek. Hij spreekt nog behoorlijk Nederlands, maar het Engels en Afrikaans gaat hem beter af.

De wijngaard

De Luddite farm zit in de regio Bot Rivier, tussen Elgin en Hermanus. Het valt onder de Walker Bay ward en is relatief koel omdat het een paar kilometer van de oceaan ligt. Er is 17 hectare grond waarvan 5,5 hectare is beplant met wijnstokken. Penny, de vrouw van Niels, zorgt voor de wijngaard.

 

De wijnen

Luddite shiraz 
Rijping vond plaats op Frans en Amerikaanse eiken. Een kwart daarvan was nieuw, de rest 2, 3 en 4 jaar oud. Na een jaar is de wijn gebotteld met een licht filtering en elke fles is met de hand genummerd en van een beschermend papiertje voorzien.

Luddite chenin blanc
Een prachtige chenin blanc van zeer oude stokken.

Luddite Saboteur
Een rode blend die per jaar wat verschilt, altijd met shiraz, cabernet sauvignon en mourvèdre.
De witte blend is de laatste toevoeging aan zijn portfolio, een spannende wijn afgesloten met een kroonkurk!

Meer weten?

Website van Luddite

Facebook van Luddite

By the Grape over Luddite