Newton Johnson 1Een typisch familiebedrijf: vader, moeder en twee zoons werken samen. Dave Johnson en zijn vrouw Felicity Newton hebben in 2000 hun grote farm Cape Bay verkocht en daarmee kwam geld beschikbaar om een nieuwe winery te bouwen en wijngaarden aan te planten. Zoon Gordon is hoofd-wijnmaker en Bevan, zijn broer, doet de verkoop en export. Het walvisdorp Hermanus ligt op een paar kilometer afstand, met een verrekijker zou je de bultruggen kunnen zien zwemmen vanaf het terras voor het proeflokaal.

De wijngaard

Gordon Newton Johnson heeft geluk met zijn ouders, al het geld is gestoken in een ‘state of the art’ winery, vrijwel honderd procent gebaseerd op de werking van zwaartekracht. Zo hoeven de pompen nauwelijks gebruikt te worden en dat is belangrijk voor het maken van verfijnde, elegante wijnen. De oogst 2006 was de eerste die hier is verwerkt. Toeristen zijn welkom en die zijn er genoeg.

DIGITAL IMAGEDe nieuwe farm heeft 8 hectare oude stokken en er is 40 hectare nieuw aangeplant. De ligging is uniek: op een heuvel 200 meter boven zeeniveau, uitzicht op de Atlantische Oceaan en middenin een vallei met een idyllische naam: Hemel-en-Aarde vallei. Het gebied is uitermate geschikt voor wijnbouw en met name voor druivenrassen die het goed doen in koelere gebieden. Hun paradepaardje is dan ook pinot noir en chardonnay.
De familie heeft zich aangesloten bij het Biodiversity Wine Initiative en heeft 20 hectare fynbos beschermd. Alle vreemde vegetatie is verwijderd en de vogels hebben weer vrij spel. Om de druiven te beschermen tegen de eetlust van die vogels worden er netten gespannen.

Meer weten?

Website van Newton Johnson

Facebook van Newton Johnson