Paul, Elizma en Udo in de wijngaard

Olifantsberg is het wijnhuis van de Nederlandse Paul Leeuwerik in de Breedekloof. Wijnmaakster en wijngaarddeskundige Elizma Visser maakt de wijnen. In dit gebied werden jarenlang wat eenvoudige wijnen gemaakt, maar door de investeringen van Paul en de passie en gedrevenheid van Elizma is de kwaliteit hier met rasse schreden omhoog gevlogen. Zeer spannende en elegante wijnen zijn het resultaat van al hun inspanningen. Vooral met Chenin Blanc (blend) en met Rhône rassen zijn de wijnen ronduit spectaculair goed.

Meer weten?

Website van Olifantsberg

Dutch Wine Sister Marieke Kruize schreef dit over Olifantsberg:
Het wijnhuis is een pionier in deze regio. De wijnen van Olifantsberg zijn spannend en elegant, en daarmee heel anders dan de eenvoudige, goedkope bulkwijnen uit dit gebied. Elizma, 32 jaar oud en pas sinds 2015 werkzaam bij Olifantsberg, heeft in korte tijd al een duidelijke stempel op de stijl van het wijnhuis gezet. In al haar wijnen staat het karakter van de druif en van de wijngaard centraal. Juist door zo weinig mogelijk in te grijpen in de wijngaard en tijdens de vergisting en rijping van de wijnen ontstaan wijnen met volume, frisheid, verfijning en spanning.
De wijnen van Olifantsberg zijn daarmee een mooi voorbeeld van de nieuwe generatie wijnen uit Zuid-Afrika.

Perswijn december 2018:
Een van de leidende bedrijven in Breedekloof, project van de Nederlander Paul Leeuwerik. De focus ligt er op Rhônedruiven; de cabernet is hier zelfs helemaal gerooid. Prima idee. Wijnmaakster Elizma Visser kwam in 2016 om de puntjes op de i te zetten. Haar man Ferdi maakt fraaie wijnen bij Deetlefs. Haar Rhôneblends zijn van een hoog niveau. En die niet alleen.

Artikel van Fred Nijhuis

Platter’s 2019:
Paul and Corine Leeuwerik’s property on the slopes of Brandwacht Mountain enjoys spectacular views over the Breedekloof vineyards. Its schist and slate soils are proving ideal for the mainly Rhône varieties grown there. Cooling breezes in summer, with marked diurnal temperature changes provide slow ripening, which encourages freshness and purity in the wines. Investment in the sustainability of the vines and soil health is paramount for vineyard manager, Elizma Visser. In the cellar, where she’s also in charge, experiments continue with new techniques to aid complexity, including skin ferments and German breathable plastic ‘eggs’ for the white wines. Across the range, there’s clear evidence of greater confidence and individuality.