Scali-1
Scali – Schooneoord

Willie en Tania de Waal zijn de vijfde generatie die op de farm ‘Schoone Oord’ wonen. De over-over grootvader van Willie kocht de boerderij in 1877 met een diamant die hij vond in Kimberley. Sinds die tijd worden de wijngaarden onderhouden door De Waals. Willie en Tania besloten niet alleen druiven te verbouwen, maar ook wijn ervan te maken. Van 50 liter pinotage in 1993 tot 1 vat in 1997 tot 20 vaten in 1999, teveel om zelf op te drinken…

De Scali’s zijn ontzettend gastvrij, buitengewoon aardig en houden allebei van het goede leven. Tania kookt op restaurant niveau en Willie schenkt de glazen nog eens vol. Die instelling kan je terugproeven in hun wijnen.

De wijngaard

Scali heeft zijn wijngaarden in Voor-Paardeberg, een klein subgebiedje in Paarl. Tegen de hellingen van de Paardeberg liggen de glooiende wijngaarden. Het is hier wat koeler dan bij het stadje Paarl, door de invloed van de Atlantische Oceaan en de hogere ligging. Pinotage staat al aangeplant sinds 1972 en in 1997 hadden ze de vooruitziende blik dat Syrah de druif van de toekomst in Zuid-Afrika was. Nu heeft ‘iedereen’ Syrah staan, toen waren ze een van de eersten. De ondergrond bestaat voornamelijk uit schalie (shale) oftewel kleisteen. Verweerd graniet zorgt voor een goede waterdoorlating. De naam Scali is een samentrekking van ‘Schoone Oord’ en ‘skalie’ (Afrikaans voor schalie).

Willie de Waal
Willie de Waal

De wijnen

Alle wijnen van Scali zijn ongeklaard én ongefilterd, bevatten zeer weinig sulfiet en hebben geen koude stabilisatie ondergaan. Er is dus bezinksel in de fles, een volkomen natuurlijk en onschuldig verschijnsel.

Scali syrah Voor-Paardeberg
Hoe maak je van een jonge wijngaard geweldige wijn? Door de opbrengst laag te houden, de druiven helemaal rijp te laten worden, ‘groene oogst’ tijdens het rijpen van de druiven en een handmatige selectie van de druiven als ze geoogst zijn. Elk druifje dat een beetje is aangetast of beschadigd wordt eruit gehaald en wat overblijft wordt een nacht koel weggezet. Dan wordt er gekneusd en ontsteeld en gaat het rechtstreeks in de open gistingskuip. Deze zijn 2500 liter groot en gemaakt van Frans eiken. Heel bijzonder: het sap blijft gedurende 7 dagen gekoeld in contact met de schillen waarbij er constant CO2 wordt gebruikt om oxidatie te voorkomen. Pas dan start de gisting, zoveel mogelijk met wilde gist en alleen als de gisting niet meteen start wordt er een beetje gist toegevoegd. Na 4 weken is de wijn uitvergist en wordt geperst in een houten handpers. De malolactische gisting vindt plaats in Franse barriques. Rijping is eerst 12 maanden in 50% nieuw en 50% 2e jaars fusten, daarna nog 12 maanden in 2e jaars vaten.

Scali pinotage Voor-Paardeberg
Scali3De pinotage wijngaarden zijn oud, deze wijn is voor een groot gedeelte gemaakt van een 33 jaar oude wijngaard (rendement 18 hl/ha) aangevuld met een 12 jaar oude (rendement 24 hl/ha). De zorg is er niet minder om! Ook hier rijpe druiven, ‘groene oogst’ en een handmatige selectie van de druiven als ze geoogst zijn. Elk druifje dat een beetje is aangetast of beschadigd wordt eruit gehaald en wat overblijft wordt een nacht koel weggezet. Dan wordt er gekneusd en ontsteeld en gaat het rechtstreeks in de open gistingskuip. Deze zijn 2500 liter groot en gemaakt van Frans eiken. Heel bijzonder: het sap blijft gedurende 7 dagen gekoeld in contact met de schillen waarbij er constant CO2 wordt gebruikt om oxidatie te voorkomen. Pas dan start de gisting, zoveel mogelijk met wilde gist en alleen als de gisting niet meteen start wordt er een beetje gist toegevoegd. Na 4 weken is de wijn uitvergist en wordt geperst in een houten handpers. De malolactische gisting vindt plaats in Franse barriques. Het maken van de pinotage is dus vrijwel hetzelfde als de syrah, alleen de rijping is iets anders: 24 maanden in 50% nieuw en 50% in 2e en 3e jaars fusten, 100% Frans.

Meer weten?

Website van Scali

Facebook van Scali